Ο Ελληνικός Κινηματογράφος βρίθει από ιστορικές και πολεμικές ταινίες, πολλές εκ των οποίων σημείωσαν τεράστια επιτυχία στα ταμεία. Οι περισσότεροι κινηματογραφιστές ασχολήθηκαν με την περίοδο της Κατοχής κι αργότερα με τη Χούντα. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ταινίες με θέμα την Επανάσταση του 1821, που γιορτάζεται την 25η Μαρτίου.
Το Λάβαρο του ’21 (1929)
Μάνος Κατράκης, Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960»
Η ταινία εκτυλίσσεται στον Μοριά, όπου στις 25 Μαρτίου 1821 στη μονή της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης. Η ταινία επιχειρεί να αναπαραστήσει τα γεγονότα που ακολούθησαν, μέσα από την ιστορία δύο ερωτευμένων, του Δήμου και της Βάσως. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Μάνος Κατράκης (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση) και η Λέα Λελούδα. Την ταινία, που είναι ασπρόμαυρη και βουβή, σκηνοθέτησε ο Κώστας Λελούδας.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/listes/27
© SanSimera.gr
Καλάβρυτα 1821 (1970)
Μαυρόασπρη ταινία του Σπύρου Ζιάγκου, διάρκειας 78 λεπτών, που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Εσμέ η Τουρκοπούλα». Ο Λάμπρος Κανάκης, ένας φλογερός πατριώτης που ξεσηκώνει τους υπόδουλους έλληνες ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την κόρη του Πασά των Καλαβρύτων, Αϊσέ. Οι δύο ερωτευμένοι νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις δυσκολίες της καταγωγής τους, όταν η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή με το όνομα Ελευθερία. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Παύλος Λιάρος και η Άννα Ιασωνίδου. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1969-1970 κι έκοψε 15.273 εισιτήρια. Κατέλαβε την 90η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/listes/27
© SanSimera.gr
Καλάβρυτα 1821
Έτος: 1970
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ηθοποιοί
Σύνοψη
Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μωριά, παραμονές της Επανάστασης του 1821. Ο Λάμπρος, γιος του φλογερού αγωνιστή Στράτου Κανάκη, ο οποίος με τα πύρινα λόγια του ξεσηκώνει τους Έλληνες ενάντια στον τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την τουρκοπούλα Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις αντινομίες της καταγωγής και της θρησκείας τους, καθώς η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή και μάλιστα παίρνει το όνομα Ελευθερία.
Πηγή:greek-movies.com
Ελευθερία ή θάνατος
Λαμπέτης ο γιός του Αστραπόγιαννου
Έτος: 1972
Είδος: adventure, war
Διάρκεια: 92′
Χώρα: GR
Σκηνοθεσία
Χατζηκυριακος Παρις
Σενάριο
Χατζηκυριακος Παρις
Ηθοποιοί
Τζωρτζης Γιωργος
Γκιωκας Παναγιωτης
Δακορωνια Ελενη
Δανικας Κυριακος
Δανικα Τζινα
Νικητοπουλου Τζενη
Σύνοψη
Η ταινία είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αναφέρεται στο βίο του Λαμπέτη, γιου του Αστραπόγιαννου, μιας θρυλικής μορφής του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. πηγή:greek-movies.com
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ*(ΛΑΜΠΕΤΗΣ – Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ) ΒΑΣ.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ- GREECE 1972
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (ΛΑΜΠΕΤΗΣ – Ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ)ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗ -ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΘΩΜΑΣ. Η ταινία είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αναφέρεται στο βίο του Λαμπέτη, γιου του Αστραπόγιαννου, μιας θρυλικής μορφής του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡ.ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ ΠΗΓΗ – ΕΔΩ http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poet… και πληροφοριες για την ταινια εδω http://www.tainiothiki.gr/v2/filmogra…
Καλάβρυτα 1821 (1970)
Άννα Ιασωνίδου, Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος»
Ακόμη μία ταινία που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη «Εσμέ, Η Τουρκοπούλα». Αυτή τη φορά το ρόλο της Εσμέ (Αϊσέ στην ταινία) υποδύεται η Άννα Ιασωνίδου και το ρόλο του Έλληνα αντάρτη (Λάμπρος στην ταινία) ο Παύλος Λιάρος. Συμμετέχει και ο Σπύρος Παππάς, σύζυγος της Άννας Ιασωνίδου.
πηγή:www.maxmag.gr
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Φαντασία: Αθήνα
- Ρούβας Ά. & Σταθακόπουλος Χρ. (2005). Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα
- IMDb
- Wikipedia
- www.karagiannis-karatzopoulos.com